Инициатива се опитва да накара публичните сгради да отворят врати за кучетата водачи

Незрящите хора у нас избраха нетрадиционен начин да обърнат общественото внимание към един от най-сериозните им проблеми. Те се опитват да вкарат куче водач в сградата на парламента. Надяват се, че след като кучето бъде допуснато в Народното събрание, то всички кучета на незрящите ще бъде пускани в обществените сгради и градския транспорт. 

 

Главният герой в историята е Дар. Неговата мисия е да влезе в парламента. Той е куче водач и водач на листа на измислената политическа партия „Дар за България”.  

 

 

„Избрахме не случайно сградата на парламента като символ на нашето единство и в същото време като публичната сграда, към която в момента всички се стремят под различни форми. Решихме да си поставим за цел да вкараме и Дар там, за да покажем на хората, че ако постигнем това нещо, то логично ще бъде и всяка друга публична сграда да отвори врати за кучетата водачи”, каза Марин Костов от инициаторите на кампанията.  

 

Помогни Дар да влезе в парламента!За Дар агитират Калин Вельов, Сантра и Белослава. Те застават зад каузата и се надяват, че истории като тези на незрящия диджей Панчо няма да се случват повече. 

 

„По Коледа имах много страшен проблем, защото трябваше спешно да пътувам до София, а автобусният превозвач отказа да качи моето куче водач. Шофьорът на автобуса държеше то да бъде в клетка и заяви, че чак тогава ще го качи в багажника”, разказа Панчо. 

 

„Ако в неговия случай, един водач на автобус направи проблем, смятам, че целият автобус трябва да изрине водача и да го изхвърли от автобуса. Това е необяснимо”, коментира Калин Вельов. 

 

„Аз съм убеден, че едно 90% от хората, които са направили проблем, имат деца, имат роднини, имат хора, за които милеят, хора, които обичат. Просто да се замислят ако бяха в същата ситуация как биха реагирали”, добави Вельов. 

 

„Опитвам се на български, ако се наложи на друг език да обясня, че има закон, който ми дава абсолютното право да вляза в дадения транспорт или институция и ако не бъда разбран, просто изчаквам да видя как ще се развият нещата” сподели още Панчо. 

 

А Панчо има още истории за разказване. Кучето му водач Жан е страдало и от капани, поставяни за бездомните кучета. Стъклата нарязват лапите на Жан и животното е лекувано в продължение на две седмици. 

 

Всеки, които иска да допринесе за сигурността на незрящите, може да подкрепи влизането на Дар в парламента. За целта трябва да се включи в интернет петиция. След изборите тя ще бъде внесена в Народното събрание. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.