Ситуацията е под контрол, увери служебният премиер

Като „микродрама” определи казуса между „Лукойл” и митниците служебният премиер Марин Райков:

 

„Смятам, че сме в етап на контрол на тази чувствителна ситуация. От една страна - да защитим интересите на българската държава, спазването на закона, от друга - да не допуснем прекъсване на доставките за бензиностанциите, особено преди празниците и изборния ден”, каза Райков на пресконференция след днешното заседание на Министерския съвет.

 

Премиерът припомни, че вече има съдебно решение, което не може да коментира. „Това, което мога да кажа, е, че снощи до късно при мен бяха на среща г-н Танов и г-н Златев”, добави министър-председателят.

 

След „дълъг и не много лек разговор” станало ясно, че база „Росенец” има издаден акт за съответствие още на 11 април (в сила до 1 юни), но междувременно е настъпило увреждане на стикерите, което предизвикало реакцията на шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов. „Следователно нямаме отнемане на лиценз, а действия, които трябва да бъдат предприети след разпломбирането”, отбеляза Марин Райков.

 

На срещата било постигнато съгласие митническите служители да извършат проверка, за да установят дали всичко е възстановено и дали всичко е наред, предаде „Фокус”. Инспекцията трябва да установи дали всички измервателни уреди са в ред и са на място и дали уверенията на Валентин Златев са факт. Освен това тя трябва да се проведе в най-кратки срокове… „Не може всеки път българските граждани да се превръщат в заложници на една такава полемика”, заяви служебният премиер, който нарече Танов „много честен човек с ясна цел, която е в съответствие с интересите на страната”.