В тази сума не влиза изграждането на 250 жилища за социално слаби

Осем милиона лева планува да отдели Община Варна за интеграция на ромите в града и в село Каменар, съобщи Дарик радио. Планът е двугодишен и обхваща периода 2013-2014 година.

 

В тази сума от 8 милиона обаче не влиза изграждането на 250 жилища за социално слаби, отреждането на общински имоти за бъдещо строителство нови къщи и редица други по-малки проекти, които трябва да бъдат реализирани от местния бюджет. 

 

Авторите на проекта са предвидили шест приоритетни области на действие – образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост и социално включване, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии.  

 

Според данните на НСИ ромите във Варна при последното преброяване през 2011 година са били 3535 души или 1.1 %. Това ги прави третата етническа група в общината. 

 

Над половината от ромите във Варна - 57.6%, са младежи на възраст до 29 години, а от тях най-много са децата до 9 години. 

 

Едва 61,6% от ромите в трудоспособна възраст обаче работят. 

 

„Ключовият фактор бедност и свързаното с него социално изключване, неминуемо водят до поява на разнообразни форми на рисково поведение, което ангажира и допълнително деструктира големи групи от ромската общност”, се казва в доклада.