Броени дни преди празника проверките за качеството на храните са в разгара си

Броени дни преди Великден, хората вече се стягат за празнично пазаруване, а проверките за качеството на храните са в разгара си. От началото на април, в страната са направени близо 4500 инспекции. Най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на продуктите и продажба на храни без документи за произход или на такива с изтекъл срок на годност. Най-рискови, по традиция, са агнешкото месо и яйцата.

 

Четири са задължителните ни спирки в магазина преди Великден. При яйцата, боята за тях, месото и козунака. Опитните домакинисъщо  вече са нащрек за редовните предпразнични клопки.

 

Сред основните неща, за които следят експертите от Агенцията за безопасност на храните, са срокът на годност, мястото и датата на производство, както и правилното съхранение на продуктите.

 

По думите на д-р Силвия Каменова от Агенция за безопасност на храните агнешкото месо и яйцата са най-рисковата стока, защото са с кратък срок на годност и при неправилно съхранение, могат да доведат до опасност за здравето на потребителите.

 

Първа спирка - за какво трябва да внимаваме при агнешкото месо?

 

„Това е основно цветът – промяна в цвета, потъмняване, промяна в мазнината – също може да бъде потъмнена по някакъв начин, специфичен мирис, който да усетим през витрината”, каза Каменова.

 

Печатът върху месото също е много важен. Това важи и за втората ни спирка – яйцата.

 

„Всяка една цифра съдържа конкретна информация – първата показва, че става въпрос за клетъчно отглеждане на яйцата, БГ – че е от България, следващите цифри – региона и последната – клетъчния център”, допълни още експертът.

 

Трета спирка – боята.

 

„Задължително – състав, срок на годност и производител. До момента са взимани проби за анализ от предлаганата боя за яйца в търговската мрежа – няма отклонения”, допълни тя.

 

И последно, но не и по значение – козунакът.

 

При козунаците е задължително да се чете съставът. Виждаме – тук има брашно, вода, растително олио, яйчен меланж, есенция и Е 471. Тоест – те са допустими”, каза Каменова. 

 

Повече подробности ще намерите във видеото.