Младата жена е изоставена от близките й, които обаче и прибират пенсията

Положителна развръзка на историята на психичноболна млада жена, забравена от близките си. Преди броени дни ви разказахме как Десислава от Бургас живее сама в мизерни условия. Нашият екип свърши работата на роднините на жената, които са я изоставили, но й прибират пенсията. 

 

Веднага след като получиха информацията от екипа ни за самотно живеещата жена, страдаща от шизофрения, от социално подпомагане в Бургас сигнализираха прокуратурата, с молба за издирване на близките й. Ден по-късно Десислава е настанена за лечение в Центъра за психично здраве.

 

 

Деси е поставена е под непрекъснато лекарско наблюдение. В Центъра я познават от дълги години.

 

„За съжаление, състоянието й е меко казано тежко, тя е в много занемарен вид, в окаяно физическо и психическо състояние. Тя не е била обслужвана по начина, по който всеки пациент с това тежко психично заболяване има право да бъде обслужван от страна на психиатричните и социални служби, тъй като никой, включително тя, включително нейните близки, не са търсили помощ и съдействие от психиатър или от социален работник”, коментира д-р Веселин Палазов,  лекуващ лекар ЦПЗ-Бургас.

 

Принудителното лечение на жената ще продължи поне два месеца, ако за него бъде получено разрешение по съдебен път. 

 

„През това време ние ще изготвим нейните документи за настаняване в защитено жилище за психични разстройства в град Бургас, като по този казус сме разговаряли с Общината. Лицето няма лична карта, ние ще я издадем, като за целта уведомихме полицията и помолихме за мобилен екип на място, който да ни съдейства за изготвянето на документите”, каза д-р Снежана Миленкович, директор Социално подпомагане в Бургас.

 

Проверката е установила, че Десислава няма настойник, който да се грижи за нея. Социалните служби и полицията не са открили сестра й, за която лелята на болната твърдеше, че трябва да се грижи за нея. Открили са обаче допълнителна информация 

 

Социалните работници и лекарите призоваха в подобни случаи като този на Десислава съседите да подават сигнали възможно най-бързо.

 

Репортер: Цеца Алексова

 

Целия репортаж гледайте във видеото.