Чантата не трябва да тежи повече от 10-15% от теглото на детето

Тежките ученически чанти отново предизвикаха дискусии, а медиците напомниха, че това е проблем, който може да доведе до сериозно последици. Колко в действителност тежи раницата на един първокласник и какви са рисковете, вижте в репортажа.

 

Мирослава е в първи клас. Макар и учебната година да е към своя край, раницата й не става по-лека. Всеки ден тя събира десетки учебници, тетрадки и пособия, нужни за отделните часове.

 

„Всичко тежи! Читанката тежи. Те имат работна тетрадка, имат тетрадка за работа в клас, тетрадка за диктовка, тетрадка за домашна работа, тетрадка за  занимания. Може би вече не знам колко тетрадки станаха – четири или пет тетрадки по предмет”, разказа Диана Иванова, майка на Мирослава.

 

Над 4 кг показа кантарът за раницата на Мирослава. Почти всеки ден е така, особено когато има физическо и рисуване. Тези допълнителни, уж разтоварващи предмети, всъщност натоварват раницата”, добави тя.

 

Тежките раници са сериозен проблем според специалистите. В същото време норма за това колко трябва да тежи чантата няма.

 

„Нормите, които са като препоръчителни, са чантата да не тежи повече от 10-15% от  теглото на детето. Всеки родител знае колко тежи неговото дете и може да претегли и чантата. Основните проблеми са свързани с гръбначни изкривявания. Те са в детската възраст, обикновено в пубертета на децата -  между 10 и 14 години и наистина има опасност една такава опасност”, каза д-р Иван Александров.

 

Оказва се, че четирите килограма в раницата на Мирослава всъщност влизат в рамките на препоръката. Според родителите й обаче трябва да се помисли как те да намалеят.

 

Репортер: Димитър Иванов