Това станало ясно по време на среща между президента на Европейския съвет и чешкия президент

ЕС е готов да предприеме действия, ако предизборната битка в България застраши позицията на чешката електрическа компания ЧЕЗ в страната. Това заявил президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой на  провелата се на 25 април среща с президента Милош Земан, съобщава БГНЕС, цитирайки чешката осведомителна агенция ЧТК.


Хинек Кмониек, началник на отдел "Външна политика" в канцеларията на президента, заяви, че Земан е обсъдил въпроса с Ван Ромпой при посещението му в Прага, защото смята, че проблемът с ЧЕЗ се политизира в България


"Бихме искали ЕС да изпълни ролята си на върховен пазител на стандартите на съюза", уточни Кмониек.


Той посочи още, че чешката република не е поискала от ЕС да предприеме някакви конкретни стъпки. 


"Искаме ЕС да знае за проблема, което е факт, и да бъде готов за действия в случай, че въпросът видимо излезе извън създадените правила за инвестиции в съюза", заяви Кмониек.


Той каза още, че "не е в правилата на ЕС", ако позицията на енергийна компания, инвестираща в България, стане част от предизборната битка в страната. 


Проблемите на ЧЕЗ в България започнаха след масовите протести на българите срещу високите сметки за ток. Протестиращите искаха национализирането на енергоразпределителните дружества в страната, притежавани освен от ЧЕЗ, от още една чешка компания Енерго-Про и от австрийската EVN.