Новото поскъпване се налага заради по-високия акциз, изискван от ЕС

Задава се ново поскъпване на цигарите у нас заради акцизите, изисквани от Евросъюза. Директивата предвижда през 2018 година ставките да са по-високи, като това ще оскъпи цигарите с около 18 на сто. Това означава, че една кутия от 5 лева, ще струва 5,80 лв.


За да не се стига до шоково поскъпване, следващото правителство може да реши да въведе новия налог поетапно и всяка година цигарите да поскъпват по малко, докато се достигне крайната цена. 


Анализът на икономистите показва, че цигарите ще поскъпнат между 15 и 18 процента. Дали изведнъж или на няколко пъти - решението е на държавата.


На практика новите управляващи ще трябва да вземат непопулярното решение да вдигнат цените на цигарите още от другата година или да прехвърлят „горещия картоф” на следващото правителство.


Икономистът Лъчезар Богданов предупреди, че рязкото увеличение със сигурност ще бъде свързано със стимулирането на контрабандата и че по-ефективният контрол ще бъде задължителен.


Европа обмисля и да се забранят ароматните цигари, както и да се въведат по-големи графични предупреждения върху цигарените кутии. Идеята е предупрежденията за вредата от цигарите да бъдат върху по-голяма част от кутията и дори да се стигне до еднакви кутии, без значение от марката. Икономистите съветват страната ни да се включи в дискусиите активно, за да не се окажем в ситуацията Европа отново да ни налага  дадени изисквания. Обобщени изследвания колко биха стрували на бранша тези промени обаче няма.


По думите на икономиста Лъчезар Богданов преработката само на една продуктова линия струва около 40 хиляди евро.


Повече по темата гледайте във видеото.