Срещу него тече дисциплинарно производство, лично внесено от главния прокурор Сотир Цацаров

Николай Кокинов вече не е градски прокурор на София, след като Висшия съдебен съвет прие оставката му. Самият той подаде оставка и като магистрат. До тук се стигна, след като в медиите бяха разпространени скандални записи на разговори между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов. 


Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че едва ли някой може да отрече, че такъв разговор се е състоял и допълни: 


„Въпросът е дали това, с което сме запознати, е целият разговор, или това, с което сме запознати са само детайли.”


Тепърва обаче прокуратурата ще проверява дали има достатъчно данни за извършено от Николай Кокинов престъпление.


На спешно свикано заседание, Висшият съдебен съвет единодушно и без колебание прие оставката на Николай Кокинов като Софийски градски прокурор. Оказа се обаче, че преди изборите Висшият съдебен съвет няма да може изцяло да отстрани Николай Кокинов от прокуратурата. Причината - по закон той не може да бъде уволнен, докато срещу него се води дисциплинарно производство. Така оставката му може да бъде приета само след приключването на проверката.  


От своя страна председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров отбеляза следното: 


„Технически проблеми има, празнични дни, хората излизат в отпуск... Аз имам мнение, но не ме карайте да го казвам сега. Знам какво искате да чуете, Кокинов ще бъде уволнен.” 


Сотир Цацаров също отбеляза, че би поискал отстраняването на Кокинов, както и би образувал дисциплинарно производство, ако той не беше подал оставка. 


Главният прокурор заяви още, че най-притеснителното от всичко, което е чул в записите е фактът, че Николай Кокинов нерегламентирано е дал доклада на прокуратурата за незаконното прилагане на СРС-та на Бойко Борисов. Тепърва обаче ще се проверява дали има достатъчно данни за извършено от Кокинов престъпление.


„Господин Коников на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези проверки. Не мога да кажа дали е основание за наказателно производство, тъй като в момента е образувана проверка”, допълни Цацаров.


Той заяви и че не се притеснява от репликата на Николай Кокинов в записите, че Бойко Борисов „сам си го избрал за главен прокурор”.

 
 „Нямам никакво намерение да превърна прокуратурата в заложник на нечий интереси или да е включена в предизборната борба”, отбеляза в тази връзка главният прокурор.


Тепърва предстои да бъдат разпитани Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов


Междувременно стана ясно, че дисциплинарното производство, което тече срещу Кокинов е заради подозрения, че умишлено е нарушил принципа за случайно разпределение на делата срещу бившите директори на НЕК. След като прокуратурата влезе на проверка в ЕРП-тата се установи, че Кокинов, в разрез с правилата, еднолично е посочвал, кой обвинител да се занимава с енергийните дела. Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу него беше внесено лично от главния прокурор Сотир Цацаров.