Повишаване на енергийната ефективност ще намали цените на тока, смята Иван Иванов от ДСБ

Трябват ни „умни” електромери, за да няма измами и за да може да се прехвърляме по-лесно от един доставчик на друг. Така ще отпадне и необходимостта от инкасатори, които да проверяват ръчно електромерите. Другото, което ни трябва, е преразглеждане на договорите в енергетиката и тяхното подобряване”, каза в предаването „Здравей, България” Делян Добрев от ГЕРБ на въпрос какви мерки са нужни, за да се намалят сметките за ток. 

 

Според него има нужда и от законодателни промени за по-добър контрол върху всички участващи в крайното ценообразуване на електроенергията

 

„Не знам как, но колегите от ГЕРБ съсипаха един от най-големите отрасли в България”, каза от своя страна Жельо Бойчев от БСП. По думите му системата трябва да се балансира, което е една нелека задача. „Без сериозен кадрови ресурс този отрасъл няма как да функционира”, добави Бойчев. 

 

„Видяхме професионализма на Румен Овчаров и не знам защо го отстранихте от листите си, а преди това и от поста на министър”, отговори Добрев и добави, че ако някой е забатачил енергетиката това е станало по времето на БСП. По думите на бившия министър на енергетиката проектът АЕЦ "Белене" е една черна дупка, в която са се излели милиарди левове

 

Престрелките между ГЕРБ и БСП ми приличат на тази игра пейнтбол”, каза Прошко Прошков от "Движение България на гражданите". 

 

Според него докато се обсъждат симптомите, а не заболяването, няма са се реши проблема нито в енергетиката, нито където и да било. „Проблемът в момента е, че няколко групировки ръководят държавата и определят нейната политика. Кризата в енергетиката е изкуствено създадена”, убеден беше той. Според него няма икономика, няма конкурентоспособност, има свръх некомпетентни планиране и безобразно включване на ВЕИ.

 

Иван Иванов от ДСБ, беше на мнение, че намаляването на цените на тока минават задължително през повишаване на енергийната ефективност, тъй като ние сме на последно място по този показател. „Най-големият проблем е, че върху ДКЕВР се оказва политическа натиск”, каза той.

 

Целия дебат гледайте във видеото.