Кметът се е зарекъл до Спасовден да издигнат параклис

И тази година жителите на добруджанското село Църква ще посрещнат светлите празници без свой храм. Въпреки усилията на хората и кметският наместник  изграждането на православен храм в селото все още си остава само мечта. А за големите православни празници те отново ше  ходят на църква в съседното село.


Преди няколко години въпреки всички трудности в селото успяват да определят терен за изграждане на църквата. Реституционни претенции обаче попречили на намерението и започнали дълги дела.


Възрастните хора в село Църква разказват, че преди много години тук е имало храм, но отдавна е разрушен и сега дори камък не е останал от него.


Според предания в древни времена по тези места минала Божията майка. Уморена приседнала да си почине. Поискало и се да пийне студана вода. Ударила с тояга  земята до нея  и в миг избликнало бистро изворче .Тя отпила и за благодарност предрекла това кладенче да лекува хората. Точно край него е имало манастир, а след това и параклис.


Въпреки преданията кмета Ради Радев се е зарекъл за празника на селото – Спасовден, до кладенчето да издигнат параклис. Радев е решен селото да има и църква. Това обаче ще отнеме повече време.


Повече по темата гледайте във видеото.