България е на последно място по здравеопазване, според изследване на Health Consumers

Реформа в здравеопазването не може да се прави от политически обвързани лица. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. Генчо Начев – директор на болница „Св. Екатерина”.


„Напълно съм убеден, че реформа, в смисъла, който ние внасяме – коренно да се променят нещата, да се поставят на една основа, каквато е в нормалните страни, не може да се направи от политически лица. Защото те са политически обвързани и са подложени на „другарски съд”. Най-характерен пример е последния служебен кабинет”, допълни той.


Проф. Начев обаче похвали работата на здравния министър от служебното правителство проф. Николай Петров с думите, че е внесъл спокойствие в системата.


По повод профилактичните прегледи, той обясни, че в другите страни са измислили тези профилактични прегледи да бъдат обвързани със здравното осигуряване. „Тоест, ако не отидете на профилактичен преглед или закъснеете, губите здравноосигурителните си права”, поясни той.


Проф. Начев припомни, че България е на последно място по здравеопазване от 33 държави, които е изследвала организацията Health Consumers. В проучването попадат 39 индикатора сред 33 страни в Европа. Пред нас са Албания, Сърбия, Румъния.


Целия разговор гледайте във видеото.