По случай празника в София се състоя и военен парад за празника на Българската армия

6 май - Гергьовден, е един от най-големите ни празници. Денят на Свети Георги Победоносец, смятан за воин, е обявен за официален празник, Ден на храбростта и празник на Българската армия.


В понеделник сутрин пред Паметника на Незнайния войн бяха осветени бойните знамена. По-късно започна и военният парад на площад "Александър Батенберг"


Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи първия си празничния водосвет като глава на Българската православна църква – този на бойните знамена и на знамената-светини. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Марин Райков и други министри от служебния кабинет.


Над 600 военнослужещи от родната армия се включиха във военния парад. А атракцията бяха ниско прелитащите хеликоптери на Военновъздушните сили.

 

В седем представителни блока преминаха военнослужещите от Военната академия, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили. 

 

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България. Бяха произведени и 20 артилерийски салюта.


Още по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Борислав Петров