Днес, на 39 години, Стелла е сред най-търсените каскадьори и дубльори в Холивуд

Стелла Ангелова e в Dancing Stars не за да се доказва и да печели – вече е била шампионка по художествена гимнастика на България десетки пъти и веднъж – световна. На 17 години емигрира в САЩ, където живее и досега. Днес, на 39 години, Стелла е сред най-търсените каскадьори и дубльори в Холивуд – дублира героинята в сериала „Отмъщението“, участвала е в заснемането на „Аватар“ и продължава в „Аватар“ 2. Като високоплатен професионалист има повече от добри доходи дори за американските стандарти, контакти със световноизвестни личности от киното и шоубизнеса, къща в красив квартал в Лос Анджелис. Дори отказва първия път, когато продуцентите на Dancing Stars я канят да участва във формата – не че не е поласкана от присъдения й звезден статут (Стелла не се изживява като звезда в САЩ), не, просто няма нужда да се доказва и по този начин. При повторната покана за участие в Dancing Stars  обаче й казват, че е най-непопулярната участничка сред всички поканени, така че вероятно публиката ще я извади някъде две седмици след началото. Е, толкова й трябвало! Дюшеш й дошло и съгласието на майка й Ефросина Ангелова да оглави националния отбор по художествена гимнастика на България. Ще има подкрепа в предизвикателството, добре! 

 

Защо винаги казваш, че не си имала нормално детство?


Ами ако е нормално това да живееш в спортната зала... Аз не съм ходила на училище, където децата създават приятелства, своя среда, социализират се. Учителите идваха да ме учат в обедната почивка преди да продължа тренировките, идваха да ме изпитват там. На 2-3 години съм била, когато съм влязла в залата като гимнастичка с мама, треньорката ми. По 10-12 часа на ден тренировки, тренировки, тренировки, режим и изолация от света. На 4 години съм участвала в състезание, на 6 – в международен турнир. Сигурно без всичко това нямаше да съм така дисциплинирана, успешна в кариерата си, но съм ощетена от толкова много други неща. С приятелки не съм излизала като дете, с момчета не съм имала никакви отношения. Трябваше да го изживея на доста по-късна от нормалната възраст, чак след като заминах за Щатите. Усещайки се социално, емоционално, индивидуално изостанала от връстниците си... Сякаш започвах от нула развитието си. Ако имам дете, бих му дала възможност да пробва различни неща, за да намери индивидуалността си, а не да е в една-единствена кутия, каквато за мен беше художествената гимнастика. Все още мечтая за това детство, което не съм имала... 


Никога ли не си се бунтувала?


Опитвах се да избягам при баба и дядо в Омуртаг, но се връщах. Живеех в един свят, от който като излезех, не знаех какво да правя със себе си. Бях състезател и бях научена да се подчинявам на правилата и на треньора, в случая майка ми. Тя ми беше първо треньор, после майка. Очакваше и изискваше от мен повече, отколкото от всяка друга гимнастичка. Никога не беше доволна от постиженията ми, чак като победих на световното, показа задоволство от мен... 


Казваш, че сега сте много близки с майка ти. Как преодоля конфликта с нея?


Едва когато се откачих от спорта, вече в САЩ, се откъснах и от тази зависимост от мама. За да намеря себе си и да променя връзката помежду ни. Тя не беше човекът, на когото можех да разчитам като дете, чувствах я чужда. И трябваше да мине много време и двете да извървим дълъг път една към друга. Имах нужда да ми се обяснят някои неща. За да бъдем приятелки, да сме си най-близките на света, както е сега. Като дете съм си мислила, че никога не би било възможно. 

 

Какви са отношенията на Стелла с Рики Мартин и с Наско, кога за последно е говорила с баща си, какъв е животът й в Щатите, прави ли я участието й в Dancing Stars щастлива, ще повлияе ли на живота й оттук нататък - всичко това и други подробности за Стелла четете в новия брой на сп. ЕВА.

 

Текст: Ваня Шекерова

Фотография: Светослав Караджов/ сп. ЕВА