Това сочат данните у нас за през първото тримесечие на годината

Средната работна заплата в страната намалява, сочат данни на статистиката за първото тримесечие. 


За периода януари-март средната заплата пада с 3,1% до 778 лева. Най-високи възнаграждения получават работещите в сферата на далекосъобщенията, енергетиката, финансите и застраховането. Статистиката отчита скок в заплатите на заетите в селското стопанство и частния сектор.


Какви са причините за този спад?


„Първият фактор е, че има сериозен спад в производството. Вторият фактор е високата междуфирмена задлъжнялост, твърди икономистът Мика Зайкова.


Най-голям спад на средното възнаграждение се отчита в дейностите „Култура, спорт и развлечения”, „Образование”, „Професионални дейности и научни изследвания”.


Най-нископлатени са били наетите в хотелиерството и административните и спомагателни дейности.

 

Според Мика Зайкова се отбелязва спад в заплатите в държавната администрация, защото "вече няма кой да им дава бонуси по 50 000 лева”.


Икономистът допълва, че за 24 години обществото не е осъзнало, че трудът е стока, която си има цена, определяна на икономически принципи. 


„Нашата основна грешка е да смятаме, че работната заплата е функция от джоба на чорбаджията. Работната заплата оценява труда и той си има цена. Не може чистачката в „Нефтохим” да получава 1000 лева, а чистачката, в което и да е друго ведомство да получава 300 лева. Трудът е един и същ”, подчертава Зайкова.


Според икономиста данните на статистиката са изкривени, тъй като влиянието на сивата икономика, която надминава 40%, не може да бъде отчетено.


И още от националната статистика 


Ако следващите депутати решат да размразят възнагражденията си, които зависят от доходите в обществения сектор, то тяхната заплата ще скочи с 200 лева. Това означава, че 2415 лева ще бъде основната заплата на бъдещите управляващи.