Евродепутатът и лидер на партия ГОРД Слави Бинев поиска касиране на изборите, както и протестиращите пред НДК

30,1% - 26,1% - а сега накъде? Труден пъзел за кабинет, пише в. „Стандарт”. ГЕРБ победи на изборите, но е сама и трудно би съставила кабинет. Това коментираха социолозите след изборите снощи. Партията на Бойко Борисов е първа сила с 30,1% и класира 96 депутати. Тя обаче загуби около 600 000 гласа в сравнение с вота през 2009 г., сочат първите данни. За БСП са гласували най-малко 200 000 души повече. От ежедневника пресмятат и около 99 мандата за ГЕРБ, 83 за БСП, 37 за ДПС и 22 за „Атака” при екзитпола от 22 часа.


БСП и ДПС събират мнозинство в парламента, а ГЕРБ минава в опозиция, „Атака” ги отряза за коалиция, пише в. „Монитор”.


България избра ялов парламент, съобщава в. „Преса” на първата си страница. „За първи път управлявала партия печели втори избори”, „Станишев сам ли ще си подаде оставката или ще чака да му я искат настойчиво” и „Разединената десница окончателно се самоуби” са част от подзаглавията на страницата. Невиждана в новата ни история, грозна политическа битка роди ялов парламент. Това е истинска ялова ситуация и както се вика, Господ да ние на помощ – гласи коментарът на ежедневника. Изборите не бяха честни и те ще получат война, заявиха протестиращи, които късно снощи с факли обградиха НДК, щурмуваха го и влязоха вътре.


БСП няма да иска касиране на изборите. Това обявиха малко след края на изборния ден ключови имена на левицата, съобщава в. „24 часа”. Искане за касиране на изборите обаче все пак има и то е отправено от евродепутата и лидер на партия ГОРД Слави Бинев. Той обяви за фалшива победата на ГЕРБ и прогнозира протести като февруарските заради подмяната на вота на българите.


46-годишен мъж – член на секционна избирателна комисия в с. Септемврийци, област Монтана, постъпи в болница, след като бе отвлечен и жестоко пребит от неизвестни, пише в. „Труд”.

 

Информация за изборния ден и за актуалните теми от пресата ще намерите в прегледа на печата в "Здравей, България" във видеото.