Тя отбеляза, че добрата новина е, че в парламента влязоха по-малко партии

Има една добра новина – в парламента влязоха по-малко партии. И на мен ми се иска тази тенденция да продължи. Това е проблем и болест на развиващата се демокрация. Моето мнение е, че двете партии имат изключителен шанс тази криза да я превърнат в развитие за собственото си институционално и политическо присъствие в страната”.


Това заяви политическият психолог Антоанета Христова в студиото на „Здравей, България”.
Запитана дали има изненади в резултатите след изборната нощ, тя отговори: „Очаквах по-голяма активност и очаквам да има много невалидни бюлетини, което е израз на протест”, поясни тя и припомни, че на предшните избари невалидните бюлетини са били 290 000.


„Представата ми за активност беше базирана на това, че напрежението и войната, които на практика се случиха през последните една – две седмици на предизборната кампания, предполагаше поляризиране на привържениците на двете партии, много силно емоционизиране на това, което се случва и вдигане на активността. Но в същото време тези скандали накараха хората хем да бъдат активни, хем да им е отвратително”, поясни Антоанета Христова.


От своя страна социологът Цветозар Томов коментира, че резулатите в общи линии съответстват на последните измервания на предизборните настроения, направени от социологическите агенции в хода на изборната кампания. „Това, които не знаехме, е дали последните скандали ще се отразят рязко на резултатите. Тези резултати, които сега излизат показват, че последните скандали не са се отразили на настроението на хората и намерението им да гласуват”, допълни още Томов.


„Първата изненада за много хора вероятно е това, че за първи път от 23 години партията, която е била в управлението в предишния мандат печели изборите. Това е изненада за много хора, които предричаха, че това няма да се случи. Зо последния момент някои агенции, които са близки до БСП си играеха с изравнен вот и нулева разлка, явно подготвяйки почвата за оспорване на изборите”, коментира режисьорът Евгений Михайлов.

 

Целия разговор гледайте във видеото.