Приключването на сделката ще остане в ръцете на следващия парламент, като срок за това няма

До края на месеца министерствата на отбраната, на финансите и на икономиката ще разработят критериите за офертите за многоцелеви изтребители, които България предстои да закупи. Компаниите ще имат 3 месеца да подадат оферти. След това започва оценката за избор на доставчик. Това каза военният министър в интервю за Нова телевизия. 

  
Най-скъпата сделка за модернизация на армията от последните дни на мандата си Ангелов завеща на следващото правителство.


"Надявам се през есента най-късно да стане факт това решение, но дотогава може и да не бъде осъществено, какъвто и да е вариант, защото има и други клиенти!", коментира бившият военен министър Аню Ангелов.


След месеци анализи военното министерство се спря на нови „Грипен” от Швеция, употребявани „Еврофайтър” от Италия и употребявани Ф-16 от Португалия. Сделката ще се изплаща разсрочено, а таванът е 700 милиона лева. Относно броя на изтребителите предварителните отчети, по думите на президента Росен Плевнелиев, показват от 9 до 10.


Според служебния министър на отбраната Тодор Тагарев вариантът, по който се работи в момента, е за 9 многоцелеви самолета.


„Според критериите, които ние задаваме, на нас ни е необходим самолет, който ще може да бъде експлоатиран минимум 20 години с определен брой часове, ще ни свършат работа за въздушното патрулиране”, допълни министърът.


По думите на финансовия министър от служебното правителство Калин Христов до края на месеца ще се дефинират условията, които трябва да отговаря един изтребител.


В тази връзка министър Тодор Тагарев посочи, че този процес продължава и сега „в една състезателна прозрачна процедура по ясни критерии”.


Според министъра работата, свършена до момента няма да отиде на вятъра.


На въпрос колко пари са похарчени за тази сделка до този момент, министър Тагарев отговори така: „Да кажем няколко десетки човекомесеца и няколко командировки в чужбина, сумата не е голяма.”


За избраните три оферти ще започне състезателна процедура с ясни критерии. След оценката им и сравнение на алтернативите се очаква и приключване на сделката. Решението ще е на следващия парламент. Срок за това обаче няма. 


Повече по темата гледайте във видеото.