Според Владислав Йончев изборите могат да се манипулират чрез два пъти повече протоколи

"Достойните прокурори" може би са Борисов и Цветанов. Това предположение даде журналистът Велислава Дърева в студиото на „Часът на Милен Цветков”. Изказването й идва часове след като анонимно писмо бе изпратено от имейл на името на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, според което прокуратурата е била фактор в решаването на изборите.


„Ако в България има действаща институция, то това е една институция и тя е прокуратурата. Стана ясно, че тези 350 000 юлетини не са брак, те са напълно нормални бюлетини, и генералният въпрос е акква част от други такива бюлетини се тези 350 000, тоесто колко подобни такива бюлетини са отишли до избирателните секции и за какво са послужили те”, запита Велислава Дърева по време на предаването.


По думите й обаче, тези хора, не са достойни, първо - защото не казват имената си и не показват лицата си, и второ – защото са „неграмотни”.  


„Не мога да се догаждам кои са тези хора. Сотир Цацаров направи едно предположение, че това са хора от ДАНС. На Борисов, на когото винаги целия свят му е виновен за всичко и вечно трябва някой за нещо да му се извинява, сега разиграва позата "Клетниците" от Виктор Юго, и в един момент се появява това анонимно писъмце, и аз започвам да си мисля, че тези „достойни прокурори” са може би Борисов и Цветанов. Този театър ми е много интересен”, коментира още Велислава Дърева.


От своя страна главният редактор на сайта „Off news” коментира, че прокуратурата ясно е намекнала кои ще го отнесат, и цитира имената на Росен Желязков и министър, чието име не беше назовано. Според него обаче ставало въпрос за вътрешния министър от служебното правителство Петя Първанова.


По думите на Владимир Йончев най-лесният вариант за манипулиране на изборите е да се напечатат два пъти повече протоколи. „Протоколите се ценни книги. Всеки от тях има уникален номер, с който се следи. Най-лесният начин е, ако веднъж се завърти цялата обществено поръчка и после още веднъж се завърти, този път като частна. В това нещо имаше много вперени погледи. Досега аз не съм видял информация да се е случило”, допълни още той.


Какво още коментираха гостите в студиото гледайте във видеото.