В отговор екоминистерството свиква експертна група, която да реши как да се излезе от ситуацията

Върховният административен съд реши окончателно - новият лифт, изграден в местността "Платото" в Пирин е незаконен. Съоръжението е било построено в нарушение на правилата в защитената територия на националния парк. В отговор екоминистерството свиква експертна група, която да реши как да се излезе от патовата ситуация.


С разрешение на екоминистерството 4-седалковият лифт е изграден на мястото на два влека, без да е направена оценка за въздействието върху околната среда. Според магистратите строежът на въжената линия противоречи на действащия режим на защитената територия.


За екозащитниците съдът е показал как ще се процедира с всеки бъдещ проект оттук нататък. Колкото до вече изградения лифт, теоритично от ДНСК могат да наложат неговото събаряне.
Според концесионера „Юлен” случаят е прецедент, тъй като само година по-рано при същия казус, съдът е заел противоположна позиция.


Природозащитници призоваха министър Юлиан Попов да направи нова екооценка, за да провери дали новият лифт има негативно въздействие върху природата в парка. От екоминистерството обаче засега се въздържат от коментар.


Повече по темата гледайте във видеото.