От това обаче губят наемодателите, алармират застрахователни брокери

По данни на брокери над 95% от населението у нас има недвижима собственост. Едва 7-8 на сто от нея обаче е застрахована, най-често защото банките-кредиторки изискват това. Към застраховката "Имущество" застрахователи предлагат допълнителното покритие "Загуба на наем". Какво представлява то провери Живко Константинов.


Полицата дава гаранция, че ако в отдавания от нас имот се случи нещо и наемателите напуснат, то ние като наемодатели ще получим обезщетение, за да оправим щетите.


В такива случаи ще получим 3 месечно обезщетение. Докато щетите бъдат оправени, ще бъдем сигурни, че няма да изгубим доходът, който сме получавали от наемателите. За да получим парите обаче, трябва да изпълним редица условия.


„Трябва да имаме договор за наем и отделно трябва да имаме платежен документ, с който наемателя ни е платил наема по банка или разписка, че наемателя е получил парите в брой”, обясни за Нова Ивета Кунова – управител на застрахователен брокер.


Практиката обаче показва друго.


„Българите не обявяват пред данъчните, когато дават апартамента под наем. Няма договор за наем, няма разписка за платени наеми и затова не може да се предяви и претенция към застрахователя за такава щета и обезщетение”, допълва още Кунова.


Това е и причината тази застраховка да не бъде популярна сред физическите лица.


Повече по темата гледайте във видеото.