В червено ще гласува например стрелецът Таню Киряков, Мартин Захариев, както и Николай Петев

И този парламент ще предложи на аудиторията депутатски колорит. Това става ясно от списъка с избраните народни представители, публикуван в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

В 42-ото Народно събрание наред с традиционните партийци попадат множество нови и атрактивни лица. Да видим кои са по-интересните сред тях.

 

Парламентарният фолклор в 42-ото Народно събрание ще бъде обогатен от цветното присъствие на досегашния премиер Бойко Борисов – вече като редови депутат. А там той ще кръстоса шпаги с двете остриета на БСП – Мая Манолова и Корнелия Нинова.

 

Манолова и Нинова са депутати с опит. В новата лява парламентарна група обаче ще има най-голямо изобилие от любопитни персони, които за първи път ще стъпят на жълтите павета. Или ще се завърнат там след дълго отсъствие.

 

В червено ще гласува например стрелецът Таню Киряков. Шампионът стана депутат от гражданската квота на левицата. В парламента влизат и известният в шоусредите издател Мартин Захариев, както и шефът на съюза на писателите Николай Петев. 

 

Ветераните Румен Петков и Румен Овчаров няма вече да са депутати. Друг Румен – Гечев, обаче ще ги замени в лявата група – икономическият министър в кабинета на Жан Виденов. Колегата му с ресор правосъдие в същото правителство Младен Червеняков се връща в парламента след един мандат пауза. Отново ще бъдат депутати експанзивният доктор от Пловдив Илия Баташки, бизнесменът Петър Кънев и шефът на комунистическата партия Александър Паунов. 

 

Ново лице в лявата парламентарна група е политологът Татяна Буруджиева. На площад „Народно събрание” остава за нов мандат народният любимец Стефан Данаилов.
Лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов също влиза в парламента.

 

Шефът на местния общински съвет бе зрелищно арестуван при полицейска акция „Медузите” в миналия управленски мандат. При операция на ДАНС пък бе задържан посред нощ кметът на община Гърмен Ахмед Башев, който също вече е депутат – но от ДПС. Сред новите лица в движението е и бившият говорител на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов. За първи мандат в парламента влиза секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той нашумя като спасителя на Ахмед Доган, тъй като първи повали на земята нападателя му Октай Енимехмедов по време на последната партийна конференция. ДПС избра да си запази в парламента Делян Пеевски, който в миналия мандат бе най-отсъстващият депутат след Ахмед Доган. 

 

Почти всички бивши министри от кабинета „Борисов” ще бъдат депутати. ГЕРБ не предлага изненади в парламентарната си група. В нея обаче попада досегашният шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. За трети мандат в НС влиза Лъчезар Иванов – участник в няколко скандала през изминалите два. 

 

Цялата стара парламентарна група на „Атака” ще бъде и в новия парламент, а сред новите лица там са няколко от младите сътрудници в партийната им централа.