Държавният глава напомни, че хората очакват стабилни институции, не дестабилизиране на държавата

Депутатите от новото Народно събрание ще заседават за първи път на 21 май.  Това стана ясно, след първите срещи на президента Росен Плевнелиев с ръководителите на партиите.

 

Преди минути държавния глава издаде и указа за свикването на народните избранници.

 

Това се случи след консултации с четирите политически сили, които влизат в следващия парламент - ГЕРБ, „Коалиция за България”, ДПС и „Атака”.

 

Знаете каква беше, а и все още е политическата обстановка преди и след изборите. Може би за това държавният глава Росен Плевнелиев наблегна на това, че политиците трябва да търсят консенсус, а не разделение. Президентът Плевнелиев напомни, че оттук нататък хората очакват стабилни институции, а не дестабилизиране на държавата. За датата на първото заседание на 42-рото Народно събрание и мнението на държавния глава за евентуалните коалиции.

 

На фона на крайните различия между политиците, които влизат в 42-то Народно събрание, датата 21 май е била приета с пълен консенсус. Целта е максимално бързо да заработи новият парламент.

 

"От мен като президент се очаква да действам, а не да протакам, не да се заигравам”, коментира държавният глава.

 

Консултациите за даване на мандат за съставяне на правителство ще започнат едва след като заработи новото Народно събрание, категоричен беше държавният глава.

 

На депутатите от новото Народно събрание се пада задачата да си върнат доверието на хората. "Надявам се, че ще убедят хората, че могат да говорят помежду си", добави още Плевнелиев.

 

Президентът поиска още в първите дни, след като заработи новото Народно събрание, депутатите да се обединят около конкретни приоритети. Едва след това да влязат в разговори за съставяне на правителство. Още веднъж Плевналиев изрази позицията, че в президентството формули за кабинет няма да се търсят. А твърденията, че е по-добре да се проведат нови избори за да може повече партии да надскочат 4% граница, както и коментарите за касиране на вота държавния глава коментира така: „Не е моя работа да коментирам броя на партиите. Конституционният съд да си носи отговорностите”.

 

И така първото заседание на 42-рото Народно събрание ще бъде във вторник. Малко след това президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Междувременно от БСП вече мислят за състава на експертен кабинет. Така че и следващата седмица ще е богата на политически новини.