Опаковат се и се изнасят за обезвреждане в страна от Евросъюза

В опасни отпадъци рано или късно се превръщат всички продукти, означени със зачеркната кофа за боклук на опаковката. Те не бива да се изхвърлят заедно с останалите отпадъци. Трябва да се събират разделно и да се рециклират или унищожават.

 

Вече можете да предадете в мобилен събирателен пункт всякакви опасни отпадъци от домакинствата като остатъци от ремонти, например, кутии с остатъци от боя, разтворител, живачни термометри, които както знаем са забранени за употреба и постепенно излизат от домовете на гражданите, също така лекарства с изтекъл срок на годност. Това прави и Виолета, която научила за пункта от интернет.

 

График на мобилния пункт можем да намерим в сайта на Столичната община. А най-близката дата, на която ще се приемат отпадъците в столицата е 5 юни на бул. „Цар Борис” III до РИОСВ-София. Другата възможност е да наберем тел. 0700 11 750. На него можем да оставим име и адрес и разбира се вида на отпадъка, който искаме да предадем.

 

От февруари миналата година досега са събрани над тон и половина опасни отпадъци. След предаването им те се  преопаковат в специални защитени съдове за транспортиране и се изнасят за обезвреждане в съоръжения на територията на Европейския съюз. Живачните термометри и ампули заминават за Германия, където се рециклират, което е продиктувано от забраната за производството на нов живак, нуждите се задоволяват само от рециклирането на остатъчен живак.

 

Повече по темата ще научите от видеото.