Първи официална заявка за кметската битка във Варна направи Веселин Марешки

Седмица след парламентарния вот, в столицата на протестите – Варна, предизборните страсти настъпват отново. На 30 юни варненци ще избират нов кмет, след като свалиха с протестите си Кирил Йорданов, управлявал града почти 14 години. Кампанията за местния вот стартира след две седмици, но на политическата сцена в града вече излизат стари и нови играчи.

 

Въпреки разгрома в парламентарните избори, Веселин Марешки първи направи официална заявка за кметската битка във Варна. Бизнесменът се закани, че в нея истински щяло да проличи колко много хора го подкрепяли.

 

И преди големите партии да покажат своите кандидат-градоначалници, за пръв път се появи ново лице – Чавдар Трифонов – политически необвързан, доказан мениджър, обявил се за демократ. „Демократичните ми убеждения нямат много общо с разпределението на ляво, дясно и център”, каза Чавдар Трифонов.

 

Съвсем скоро ще стане ясно дали в спора за кметското кресло е и безпартийният временен кмет Христо Бозов, който влезе във война с Общинския съвет, след като го махнаха от поста с неясни мотиви. „Знаете, че бях поел ангажимент да не се кандидатирам. Сега благодарение на вашите действия ме карате в тази насока”, каза от своя страна доц. Христо Бозов.

 

Кандидатът за кмет на БСП, все още неофициално, е Анелия Клисарова, а от ГЕРБ засега крият своя претендент. За кметската битка дадоха заявка и от Движение „България на гражданите“. 

 

Репортер: Искра Урумова