Според него реформите в средното и висшето образование трябва да се правят едновременно

„У нас парите, които се дават за образование, са най-малко в целия Европейски съюз. Парите, които се дават за наука у нас са около 10 пъти по-малко, отколкото в ЕС”. Това каза в предаването „Събуди се” ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

 

Най-сериозният проблем според него е, че те се дават и се харчат глупаво. „Те не се инвестират там, където ще дадат добавъчен продукт”, добави Илчев. Според него не можем да си го позволим, а го правим, да раздаваме пари за образование и наука на „глава от населението”, т.е. на брой студенти в университетите. 

 

На въпрос ще се увеличат ли таксите ректорът каза, че ние всички се притесняваме, че данъците ще се увеличават. 

 

„От много години казваме, че има ножица между средното и висшето образование и тя непрекъснато се разтваря. Реформите трябва да се правят едновременно, защото средното и  висшето образование са като скачени съдове”, категоричен е проф. Илчев. По думите му не можеш да имаш високо качество на висшето образование, защото, както казва Богоров,  професорът прилича на земеделецът, за да изкара добър продукт трябва земята да е добре наторена.

 

„Висшето образование продължава да е на едно нормално европейско ниво”, каза още той.

 

Според него образованието в чужбина е въпрос на избор. „То има едно предимство и това е, че човек се запознава с друга културна среда, научава се да общува с хора”, каза той.

 

Професорът добави, че у нас системата за финансиране и поощряване на висшето образование е като обърната пирамида – финансират се намеренията. За него е по-добре да се финансират тези училища, които са създали добър продукт. 

 

Какво каза проф. Иван Илчев за скандалите в политиката гледайте във видеото.