Няколко са приоритетите в управленската програма на БСП, изготвена в дните от изборите насам

Лидерът на БСП Сергей Станишев официално номинира Пламен Орешарски за премиер на евентуално правителство с мандата на левицата. 

 

Самият Орешарски пък заяви, че вече е готов с имената на министрите в такъв кабинет. 

 

Така след днешния пленум на партията от БСП имат общо три кандидатури – Пламен Орешански за премиер, ако мандатът стигне до БСП, Михаил Миков за председател на Народното събрание и Мая Манолова за заместник-председател на парламента.

 

След пленума Пламен Орешарски като евентуален бъдещ премиер коментира, че би удържал на натиск, ако трябва да избира между парите за майките и дали да тегли заем. Той заяви, че няма намерение да оставя държавата в дългове. 

 

Освен това Орешарски заяви, че ако зависи от него, няма да отмени плоския данък. 

 

Кандидатите за министри пък дори са в излишък, стана ясно преди заседанието на ръководството на червената партия. Лидерът на БСП обаче отказа да посочи конкретни имена. 

 

Пред червените редици Станишев направи официалното предложение за кандидатурата на Пламен Орешарски. Той пък за първи път сяда на президиума в залата на „Позитано” 20.

 

Програмата му включва неотложни средносрочни и краткосрочни мерки. 

 

„Финансите и икономиката на страната се намират в състояние на свободно падане”, заяви Орешарски. 

 

Той каза, че усилията му занапред ще се насочат към мерки за поправяне на допуснати пропуски. Като сериозен проблем посочи безработицата.

 

„Ако така продължаваме, ще трябват допълнителни мерки”, заяви Орешарски. 

 

В програмата му обаче не фигурират обещаните преди изборите 250 000 работни места. В документа представен от него днес е записано, че  ще се разширят активните мерки на пазара на труда. 

 

Програмата на Орешарски включва овладяване на поскъпването на тока и въвеждане на двустепенна скала, като например тези, които ползват повече ток ще плащат повече. Орешарски обеща още ежегодно увеличение на пенсиите и овладяване на поскъпване на цените на лекарствата и последващо поевтиняване. 

 

Мерките за бизнеса, които предлага евентуалният бъдещ премиер, са да се спре натиска чрез приходните агенции и вместо глоби бизнесът да бъде санкциониран с предупреждения.

 

Що се отнася до вътрешната сигурност, планът на Орешарски предвижда да се обърне повече внимание на битовата престъпност и преустановяване на практиката безразборно да се използват СРС. 


Евентуални министри в евентуален кабинет, оглавяван от Пламен Орешарски, официално не са обсъждани, но се заговори за Кирил Ананиев за поста на финансов министър. Пред Нова телевизия той нито потвърди, нито отрече тази информация. По същия начин реагира и Янаки Стоилов, който е спряган за евентуален правосъден министър.

 

Церемонията по откриване на 42-рото Народно събрание, по време на която ще има и обръщение на президента към нацията, ще бъде предавана директно по Нова телевизия.