Стефан Данаилов откри първото заседание на новия парламент

Депутатите от 42-рото Народно събрание положиха клетва на първото заседание на новия парламент, открито от най-възрастния им колега – Стефан Данаилов.

 

В новия състав на законодателния орган след изборите на 12 май влизат четири политически сили. Досегашните управляващи от ГЕРБ ще разполагат с 97 народни представители, 84 са банките за "Коалиция за България", 36 депутати ще има "Движението за права и свободи", с 23 народни представители ще е „Атака”.

 

Преди да удари звънеца, Данаилов отчете кворум в пленарна зала. „Сериозно или на шега се оказа, че аз съм най-възрастният народен представител…”, каза шеговито в обръщението си Стефан Данаилов, който изрази надежда, че ще е добър орисник за бъдещето на новия парламент.  

 

В навечерието на най-светлия български празник – Денят славянската писменост и българската култура и наука – Стефан Данаилов изрази вяра, че „мъдростта на народа ни ще помогне да обединим и мобилизираме мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие”.

 

Идейни сблъсъци „В тази зала, украсена с историческия девиз ‘Съединението прави силата’ в трудни и добри времена българските народни избраници неведнъж са показвали, че съдбата на България е била водеща в техните решения”, заяви председателстващият парламентарното заседание. 

 

„Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъчителство. Трудното раждане на този парламент показва, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не можем да отлагаме общественото лечение”, каза той.

 

„Длъжни сме да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното спасение”, подчерта Стефан Данаилов в обръщението си и пожела „На добър час!” на колегите си.

 

След като се заклеха, депутатите чуха първо българския химн, а след това и „Одата на радостта”.