На него ще бъдат обсъждани и цените на тока

След вчерашното тържествено откриване на 42-рото Народно събрание, днес депутатите се събират на първото си работно заседание. На него се очаква те да изберат временна комисия, която да изработи нов правилник за работата на парламента.


Политическите страсти вероятно отново ще се нажежат, тъй като левицата и ДПС предлагат комисията да се сформира на паритетен принцип – с равен брой депутати от всички парламентарни групи. От ГЕРБ обаче държат да имат мнозинство и още вчера се заканиха, че  ще бойкотират комисията.


Очаква се още да бъде създадена временна комисия по правните въпросиОчаква се да бъде създадена временна комисия по правни въпроси, която да задвижи законодателната работа на парламента.

 

В проекта за програма на депутатите е предвидено още колективно изслушване на служебния премиер Марин Райков, министъра на икономиката Асен Василев и председателя на държавния енергиен регулатор Евгения Харитонова. Темата е състоянието на енергийния сектор и цените на тока.

 


Предвидено е и изслушване на здравния министър и на шефа на Здравната каса относно задълженията на държавните болници и доставките на лекарства за онкоболни.