Щетите от природното бедствие през 2012-а са оценени на над 10 млн. лв.

Дивотино е селото, което пострада най-много от земетресението в Перник миналата година. На днешния ден в 3:00 часа сутринта земята се разлюля със сила 5.8 по Рихтер. Местните хора все още се опитват да се отърсят от преживения ужас в нощта на 22 май 2012-а. Затова днес в Дивотино ще отбележат датата на земетресението с курбан.

 

Щетите от природното бедствие са оценени на над 10 милиона лева. 18 000 къщи в общината са пострадали, а близо 50 сгради са определени като негодни за обитаване. Стотици семейства живеят месеци наред във фургони. Едни от най-пострадалите райони са Дивотино и Мещица.

 

Преди няколко месеца Нова телевизия показа историята на Цветанка Георгиева – жена инвалид, която живееше абсолютно сама във фургон, тъй като къщата й трябва да бъде съборена. Днес тя е една от първите, които получиха една от т.нар. „сглобяеми къщи” и има нов дом. Цветанка очаква къщата й сама да се срути.


Друг жител на Дивотино Крум Крумов, чието семейство изкара няколко месеца на фургон. „Днес живеем в собствената ни къща. От 25 декември сме в нея. Две стаи успяхме да ги позакърпим, за да може да пребиваваме в тях. Направили сме стоманобетонена конструкция, която държи къщата да не падне. Покривът задължително трябва да се направи. Изплатеното обезщетение стигна само да се направят основите и малка част от колоните. Останалото, до завършване на тази конструкция, е направено на кредити. Около 13 000 лв. са кредитите”, обясни за Нова Крум Крумов.

 


„Като цяло повечето хора се справиха. Има хора, които не са получили парите, които са предвидени в комисиите. Не са изплатени сумите на 100%. Проблемът продължава и се надявам вече да му се сложи точка”, разказа пред камерата на Нова Румен Сергиев – кмет на Дивотино.


Повече по темата гледайте във видеото.