В началото всичко започна сравнително кротко...

В серия от скандали премина първото работно заседание на парламента. На него бившите управляващи от ГЕРБ се очертаха като единствена опозиционна сила, а БСП, ДПС и „Атака“ гласуваха заедно точките от програмата за работата на Народното събрание. 

 

Заради това дебатите по рутинния дневен ред се нагорещиха и прераснаха в серия от взаимни обвинения и обиди

 

В началото всичко започна сравнително кротко. Макар пленарната зала да бе видимо пълна, в 9 часа се регистрираха едва 135 депутати. Така през целия ден бе необходим кворум от едва 68 гласа за приемане на решенията. Това възмути лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Аз не съм много опитен, но давате малко време за регистрация и нарочно държите нисък кворум. Вижте колко много хора има”, каза Борисов.

 

В този момент „Атака” липсваше. Депутатите на Волен Сидеров се появиха едва десетина минути след началото на заседанието и се включиха директно в гласуването. И под ироничните аплаузи на ГЕРБ гласуваха заедно с БСП и ДПС състава на комисията, която ще приеме нов правилник на парламента. От ГЕРБ я бойкотирха. 

 

Спорът тръгна заради искането на ГЕРБ като най-голяма група да има мнозинство в комисиите. Останалите настояваха всички да са по равно.

 

Гневът срещу бившия вътрешен министър дойде от неочаквана посока – един от най-мълчаливите досегашни депутати.

 

„Имайте срам. Как не ви е срам! Като подслушвахте ли правехте комисии на паритетен принцип? Имайте срам”, призова Пеевски.

 

„Не се страхуваме от вас. Очаквам с нетърпение да ми се повдигне обвинение”, отвърна Цветанов. 

 

Повече – във видеото.