Спокойно можем да се върнем в 19-и век, заяви депутатът от „Коалиция за България”

„Като погледнете енергийната карта нощно време, България е черна дупка. Спокойно можем да се върнем в 19-и век”. Това заяви депутатът от „Коалиция за България” Явор Куюмджиев в спор с Доброслав Димитров от ГЕРБ по темата за цената на тока. Това е един от основните спорни въпроси между основните политически противници в новото 42-ро Народно събрание. 

 

Според Доброслав Димитров страната трябва да цели намаляване на потреблението. Но според Куюмджиев причината за ниското потребление в момента е високата цена. 

 

Да подкараме магаретата и плуговете. Да не използваме ток, така няма да бъдем енергийно зависими”, заяви Куюмджиев. Според него ниските доходи и спрялата икономика са причина за бунтовете на хората. 

 

По думите му от сметките трябва да отпадне зелената добавка и невъзстановяемите разходи.

 

Според „Коалиция на България” спешно трябва да бъдат предприети три мерки.

 

„Първо, трябва да се определят две тарифи на тока”, заяви Куюмджиев. Според социалистите така по-бедните ще плащат по-евтин ток и ще могат да консумират повече.

 

Запитан дали това всъщност няма да намали цените на тока за по-богатите, които имат по-скъпи, но по-енергийно ефективни уреди, Куюмджиев отговори, че това няма да стане.

 

„Енергийното потребление в България е пет пъти по-ниско от средно европейското, защото българите нямат пари да си купят достатъчно уреди, които да потребяват”, смята Явор Куюмджиев. 

 

Втората задача според социалиста е да се разшири обхватът на социалните помощи за отопление.

 

„Третото е веднага да се смени съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), така че да бъде избиран от парламента”, смята Явор Куюмджиев. 

 

Според депутата Доброслав Димитров тази стъпка вече е била предложена от ГЕРБ.

 

„Внесли сме предложение ръководството на ДКЕВР да бъде избирано с 2/3 от гласовете в парламента”, заяви Димитров. По думите му обаче първата мярка, предлагана от социалистите, не е ефективна.

 

„Затова е била премахната от БСП през 2005 година”, смята Димитров.  

 

Доброслав Димитров заяви, че закон, приет от Тройната коалиция през 2007-2008 година, връзва ръцете на ДКЕВР. 

 

„Който и да е там, не може нищо да направи. Според този закон регулаторът няма право да сваля цената с повече от 5% на година”, заяви Димитров. „Ние премахнахме това ограничение и направихме така, че ДКЕВР да може да свали цената с колкото прецени, за да работи в интерес на гражданите”. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!