Момичета и момчета от с. Смоляновци тренират упорито, за да усвоят тънкостите на цирковото изкуство

Рускинята Оля и мъжът й са дългогодишни циркови артисти. Преди години заживяват в Смоляновци, за да помагат на възрастните родители на Ангел, останали в родното им село. Така, за да не загубят магията на цирка, която носят в сърцата си, започват да го предават първо на своите синове, а след това и на децата от селото в местното читалище.


Преди година Оля успява да защити с помощта на директора на училището в Смоляновци проект за извънкласна дейност и с отпуснатите пари правят в една от класните стаи място, където децата да тренират - баланс, акробатика и други циркови номера. Оля ушива сама костюмите им и така бъдещите циркови артисти желаещи да тренират стават над 20.


Първоначалната идея - цирковото изкуство да предизвика интерес и да задържи децата в училище, впоследствие се оказала повече от успешна. Малката класна стая на защитеното училище вече става тясна да побере всички желаещи да тренират. Затова директорката на училището в момента търси пари от спонсори, да възстанови стария физкултурен салон, както и за уреди и костюми.


Някои от децата вече са предизвикали интерес и участват в истински циркови трупи


Лесно ли обаче се усвояват тънкостите на зрелищните спектакли – гледайте във видеото.

 

Репортер: Биляна Борисова