Те не обясниха дали вече е ясен съставът на кабинета и дали ДПС ще получи министерски постове

За пореден ден експертите от „Коалиция за българия” и ДПС обсъждаха и работиха по приоритетите пред бъдещото програмно правителство. Работни групи от двете партии в продължение на няколко часа днес трябваше да доизгладят основните приоритети на бъдещето управление.


Основните моменти в програмата, които са обсъждали на „Позитано” експертите от БСП и ДПС са свързани с мерките за стабилизация и са носечени основно към гражданите. Това заявиха след срещата си представители на „Движението за права и свободи”.


„Цената на тока да не бъде допуснато да бъде увеличена от 1-ви юли, а това да стане след един внимателен анализ на компонентите на цената на тока. Има решение да се извърши такъв анализ от правителството и от компетентните органи, в случая става въпрос за ДКЕВР, но тъй като има срок 1-ви юли най-вероятно този срок ще бъде променен, тоест решението е да не се допусне по никакъв увеличение на цената на тока преди да бъде извършен анализ. Надяваме се, че няма да има, защото ние на първо четене откриваме резерви”, обясни Йордан Цонев от ДПС.


На една позиция са експертите от двете партии и по отношение на една основна тема от последните седмици - плоския данък.


„За данъците - няма да се променят, на този етап остават такива каквито са, ние смятаме и Орешарски така смята, че данъчната система е много ефективна и в условия на такава тежка криза не бива да пипаме преките данъци”, допълни още Цонев.


Специални мерки се обсъждат и за семействата с първокласници, които получават еднократна помощ. Искането е тя да бъде 310 лева. След 4 годишно замразяване на обезщетенията за майките с деца от 1 до 2 години, кандидат-управляващите обмислят парите там също да нараснат от 240 на 310 лева.


Дали има средства за всички тези социални плащания ще каже бъдещия финансов министър, обясниха от ДПС. Все още обаче не е ясно кой ще бъде той. Коментарите бяха спестени и относно това дали вече е ясен съставът на кабинета и дали ДПС ще получи министерски постове.


Повече по темата гледайте във видеото.