Това обяви кандидатът за премиер от БСП Пламен Орешарски. Вижте и кои са спрягани за министри

Правосъдният министър в кабинета „Орешарски" ще бъде вицепремиер, съобщи кандидатът за премиер Пламен Орешарски по време на среща с представители на „Движение България на гражданите".

 

Съдебната система ще я разгледам от икономически план, нищо, че тя има много други аспекти", каза Орешарски и допълни: "Има една много хубава мисъл на Фридман, че върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността. На пръв поглед две несъвместими тези, но аз съм дълбоко убеден, че е така и е емпирично, ако проследим историята на модерните, богати държави, няма измежду тях да открием такава, която няма върховенство на закона, ако изключим някои страни с много природни ресурси. В този аспект аз отдавам много голям приоритет на съдебната реформа и дори ще подскажа, че правосъдният министър ще бъде вицеприемиер".

 

Засега за поста на правосъдния министър се спряга бившият ръководител на представителството на еврокомисията у нас Зинаида Златанова. В публичното пространство се завъртя информацията, че е възможно другият заместник на Орешарски да бъде социалистът Янаки Стоилов. Името му се спряга за  вицепремиер по социалните въпроси без портфейл. За самия пост на социален министър се споменава Хасан Адемов от ДПС

 

Очаква се третият заместник на бъдещия премиер да бъде министърът на финансите. Най-вероятно този пост ще бъде зает от Петър Чобанов – бивш шеф на Комисията за финансов надзор или Кирил Ананиев – зам.-министъра на финансите от кабинета на ОДС и на Тройната коалиция. Ако Министерството на икономиката, енергетиката и туризма бъде разделено, ресор икономика може би ще поеме Петър Кънев, а начело на енергетиката вероятно ще е Явор Куюмджиев

 

Постът за МВР шеф също е силно коментиран. Сред спряганите имена през последните дни е това на доскорошния съветник на президента Цветлин Йовчев. Другото име на евентуален вътрешен министър е това на генерал Красимир Петров – бивш директор на гранична полиция.  

 

Почти сигурно е, че новият здравен министър ще бъде д-р Таня Андреева, която в момента е директор на болница „Шейново”. На стола на министъра на отбраната пък най-вероятно ще седне Ангел Найденов

 

За външен министър пък се спрягат евродепутатите от БСП Кристиян Вигенин и Ивайло Калфин.  

 

Очаква се дне сОрешарски да обяви състава на кабинета си. Това най-вероятно ще стане следобед след заседание на Изпълнителното бюро на партията и на пленум на столетницата. В неделя кандидатът за министър-председател обяви, че е почти готов със състава на правителството.

 

Още в петък той обяви, че вече има предвид имената на бъдещите министри, но засега те остават само спекулации.

 

След срещата с Кунева предстои Орешарски и представители на „Коалиция за България” да се срещнат с "Глас народен" на Светльо Витков, ВМРО и "Атака". В неделя стана ясно, че бъдещето правителство може да включва и експерти от извънпарламентарно представените партии до ниво зам.-министри.