Така ги представи самият той на пресконференция на БСП

„Всички министри, които ще предложа са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи. При структурирането на Министерския съвет се ръководех от програмните приоритети. До голяма степен това най-много личи при фигурите на вицепремиерите”, подчерта Пламен Орешарски по време на пресконференцията на БСП минути преди да обяви персоналния състав на новото правителство.


Той предложи Министерският съвет да бъде с двама вицепремиери, като единият от тях е с координиращи направления правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове, а вторият да има координационни функции по отношение на икономическия блок министерства с основни задачи – координация на частните инвестиции и привличане на нови външни инвестиции.


Пламен Орешарски предложи и няколко структурни изменения спрямо действащия Министерски съвет:


„Отчитайки една от основните слабости при работата с европейските фондове и доста занемарената работа в регионалното развитие, ще предложа отделно Министерство на инвестиционното проектиране, което да се занимава с тези въпроси и което да избяга от тежката текуща работа на Министерство на регионалното развитие. Предлагам и Министерство на младежта и спорта с оглед по-доброто съчетаване на двата типа политики.”


Енергетиката обаче ще остане в състава на икономическото министерство, но на икономическия министър и неговите заместници веднага ще бъде възложено съставяне на спешен план за ребалансиране на енергетиката и за запазване цените на електроенергията в рамките на годината.


По отношение на персоналния състав на предложения от него Министерски съвет Орешарски направи следните уточнения:


Вицепремиер и министър на правосъдието - Зинаида Златанова


Министър на финансите - Петър Чобанов


Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев


Министър на отбраната - Ангел Найденов


Министър  на външните работи - Кристиян Вигенин


Министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев


Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов


Министър на инвестиционното проектиране - Калин Тихолов


Министър на земеделието и храните - Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет


Министър на регионалното развитие и благоустройството - Десислава Терзиева, дългогодишен администратор в Министерския съвет


Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Данаил Папазов, настоящ шеф на Варненското пристанище


Министър на околна среда и водите - Искра Михайлова


Министър на здравеопазването - Таня Андреева, сегашен шеф на болница „Шейново”


Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова, два мандата ректор на Варненския медицински университет


Министър на културата - Петър Стоянович


Министър на младежта и спорта - Мариана Георгиева


„Те са в състояние да приложат силни политики в съответната сфера, така че да бъдат реализирани ключовите цели за стабилизиране и нормализиране на икономическия и обществен живот, а след няколко години и създаване на предпоставки за възстановяване на икономиката и излизане на пътя на растежа, гарантира Пламен Орешарски.


Той направи уточнението, че в период до месец ще въведе и фигурата на втори вицепремиер.