Очаква се съставът на правителството да бъде гласуван от парламента в сряда

Номинираният за премиер Пламен Орешарски официално обяви имената на хората, които предлага за министри в правителство, подкрепено от БСП и ДПС.

 

Първото сигурно име в кабинета беше на самия Пламен Орешарски - предложен за премиер още преди изборите. Не беше изненада и номинацията на д-р Таня Андреева за здравен министър. Досега тя е беше изпълнителен директор на болница „Шейново”. 

 

За поста финансов министър е посочен Петър Чобанов.  Бивш изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, преподавател в УНСС и бивш председател на Комисията за финансов надзор.

 

Предложеният за вътрешен министър Цветлин Йовчев е бивш председател на Държавната агенция за национална сигурност. След това последователно - съветник по националната сигурност на премиера Бойко Борисов и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

 

Реформата в съдебната власт ще бъде в ръцете на Зинаида Златанова. в последните години тя беше ръководител на  представителството на Европейската комисия в България.

 

Министерството на труда и социалната политика ще бъде поето от ДПС в лицето на Хасан Адемов. По образование лекар – анестезиолог. Той е дългогодишен политик и депутат, като всеки път е бил и член на социалната комисия в парламента. 

 

Министерството на отбраната отива в БСП, като за поста министър е предложен депутатът от „Коалиция за България” - Ангел Найденов, също дългогодишен депутат.

 

За министър на екологията е предложена депутатката от ДПС – Искра Михайлова. Досега тя е била заместник-министър на регионалното развитие в кабинета на Тройната коалиция.

 

Министерство на външните работи се поема от Кристиян Вигенин – един от учредителите на Българската социалистическа младеж и член на Европейския парламент.

 

Образованието отива в ръцете на досегашния ректор на Медицинския университет във Варна – проф. Анелия Клисарова. От 2003 г. досега е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в болница „Св. Марина” във Варна.

 

И още един ректор става министър – ръководителят на Аграрния университет в Пловдив – Димитър Греков е предложен за поста министър на земеделието.

 

Министерството на културата отива в ръцете на дългогодишния кадър на СДС – Петър Стоянович. Той е бил парламентарен секретар и началник на кабинета на Надежда Михайлова в правителството на Иван Костов. След като напуска СДС, Стоянович е председател на "Движение Гергьовден".

 

За министерството на транспорта е номиниран Данаил Папазов - член е на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море, както и е изпълнителен директор на Пристанище Варна.

 

За поста министър на регионалното развитие и благоустройството е предложена Десислава Терзиева. Досега тя беше директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. 

 

За евентуалното ново министерство на инвестиционното проектиране е предложен Калин Тихолов. До миналата година е бил заместник-декан в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Името на Калин Тихолов нашумя покрай скандала „Дюнигейт” , защото е съдружник във фирмата, която строеше там. 

 

За поста министър на младежта и спорта е предложена проф. Марияна Георгиева - доктор по филология, от 2001 г. до 2010 г. е директор на дирекция „Студенти, докторанти и специализанти” в Министерството на образованието, младежта и науката.

 

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски загатна, че е искал значително по-сериозни промени в структурата на кабинета, но не му е достигнало времето да ги подготви и допълни:

 

„Така ще си обясните, че енергетиката остава в състава на икономическото министерство. Ще приложим по-силен функционален подход и ще възложим веднага на съответните икономически министър и заместници спешна работа по съставяне на план за ребалансиране на енергетиката и за удържане на цените от тази година.”

 

Все пак Орешарски отделя две нови ведомства:

 

„Отчитайки, че една от основните слабости, очертаващи се при работата с екофондовете за следващия програмен период, както и доста занемарената работа по кадастъра и други дейности в регионалното развитие – ще предложа отделно Министерство на инвестиционното проектиране. Предлагам и Министерство на младежта и спорта, с оглед на по-доброто съчетаване на двата вида политики, което произтича и от стремежа ни да адаптираме нашите политики от аджендата Европа 2020.”

 

Кандидатът за премиер на левицата обеща, че до месец ще попълни все още свободния втори вицепремиерски стол.

 

„Специалистът, когото съм ангажирал, ще му трябва още време за да приключи ангажименти, които има към момента, затова на този етап ще предложа този състав, а в период до месец ще въведа и фигурата на втория вицепремиер”, обясни Орешарски.

 

В същото време лидерът на БСП – Сергей Станишев постави и една от първите задачи пред новото правителство, а именно – да изведе на показ истината за управлението на ГЕРБ.

 

„Затова, очаквам той и неговият кабинет действително, честно, нереваншистки, но ясно и категорично да извадят фактите на масата – какво е състоянието на бюджета, задължението на държавата към бизнеса и невърнатото ДДС и какво е състоянието на всеки един сектор, защото навсякъде в резултат на задкулисно, авантюристично и некомпетентно управление е разруха.  Държавата не работи, не функционира и каквито и добри намерения да имаш – ако не работи държавната машина – няма как да се реализират. Правителството на Орешарски ще стъпва по минно поле”, коментира Станишев.

 

От левицата напомниха, че ще работят за възстановяване на държавността, създаване на условия за икономическо развитие и заетост, както и за социална справедливост.

 

Пламен Орешарски потърси подкрепа и от партии извън парламента

 

Макар да се отзоваха на поканата, и трите извънпарламентарни партии – „Движение България на гражданите”, ВМРО и „Глас народен” се заявиха като опозиция на бъдещото управление с мандата на БСП.

 

Срещите бяха в унисон с обещанието на БСП и Пламен Орешарски да търсят максимална подкрепа за бъдещото си управление. Кандидатът за премиер представи пред гостите си основните приоритети в своята програма в продължение на 4 часа. Те пък му споделиха своите очаквания от бъдещия кабинет.

 

Статистиката сочи, че от 17 членове на проектокабинета „Орешарски”, 6 са жени. Средната възраст е 48 години, като най-млади са предложените министри на финансите Петър Чобанов и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Доайенът на правителството е Хасан Адемов - на 60 години. 

 

Очаква се съставът на правителството да бъде гласуван от парламента в сряда. Новият кабинет ще получи подкрепата на депутатите от "Коалиция за България" и ДПС. Гласовете на двете политически групи обаче не са достатъчни, за да се излъчи правителство, защото за него трябва да гласуват поне 121 депутати.

 

Общо социалистите и ДПС разполагат със 120. От депутатите на "Атака" зависи обаче дали министрите ще съберат достатъчно гласове, за да положат клетва. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че ако "Атака" не даде необходимите гласове от ГЕРБ биха осигурили нужната подкрепа, за да мине гласуването. 

 

Подробности ще намерите във видеото.

 

Репортери: Мария Димитрова и Калина Влайкова