Очаква се в сряда 42-рото Народно събрание да гласува новото правителство

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски ще представи във вторник състава на новия кабинет на президента Росен Плевнелиев. Орешарски ще дойде на „Дондуков” 2 заедно с лидера на БСП Сергей Станишев, за да съобщи на държавния глава, че проучвателният мандат за съставяне на правителство е приключил успешно.

 

Процедурата изисква президентът да връчи указа, с който предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер. Очаква се в сряда 42-рото Народно събрание да гласува новото правителство.

 

Ето имената на хората, които Орешарски предлага за ключовите министерства. За поста финансов министър е посочен Петър Чобанов - бивш изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. За вътрешен министър - Цветлин Йовчев, който е бивш председател на Държавната агенция за национална сигурност. Преди това той беше съветник по националната сигурност на бившия премиер Борисов.

 

Реформата в съдебната власт ще бъде в ръцете на Зинаида Златанова, която доскоро ръководеше представителството на Европейската комисия в България. Министерството на труда и социалната политика ще бъде поето от Хасан Адемов, който в последните няколко парламента е депутат от ДПС. За министър на отбраната е предложен депутатът от „Коалиция за България” - Ангел Найденов, също дългогодишен народен представител.