Държавният глава призова за приемственост в стратегически приоритети на изпълнителната власт

Проучвателният мандат е приключил успешно, отчете държавният глава Росен Плевнелиев след среща в президентството с номинирания за премиер и лидера на партията, приела мандата. „Вече подписах указ, с който предлагам на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател, каза президентът, който бе запознат със състава и структурата на програмното правителство, което се ползва с подкрепата на "Коалиция за България" и "Движението за права и свободи".

 

По думите на Плевнелиев България има нужда парламентът да избере възможно най-скоро новия Министерски съвет, който да започне бързо работа. Той отбеляза, че институциите са действали бързо след изборите, а Народното събрание е било свикано за броени дни. Според държавния глава с дебатите и решенията си парламентът ще даде оценка на новосформирания кабинет.

 

Президентът: Проучвателният мандат приключи успешноПравителството ще получи оценка от гражданите по ангажиментите, които ще поеме в енергетиката и други сфери като политиката за доходите, смята още Росен Плевнелиев. В обръщението си президентът посочи още, че са важни решенията, които ще вземе новата изпълнителна власт за подобряване на условията за бизнеса, преди всичко с цел предвидимост в работата на администрацията и повишаване на инстиционалната култура.

 

Проучвателният мандат за сформиране на правителство приключи успешноПриветствам стремежа на г-н Орешарски да получи широка подкрепа, в това число и извън парламента”, заяви също държавният глава. „Сега е важно ангажиментите, които поема, да са ясно формулирани”, добави Плевнелиев. „Важна е приемствеността в стратегическите приоритети - там, където има проблеми, да ги решаваме, там където има успехи - да надграждаме”, категоричен беше президентът.

 

Цялото изявление на Росен Плевнелиев гледайте във видеото.