Продължават отчетите на служебното правителство за свършеното от март до май

Пролетен дъжд от отчети вали и днес от министерствата на служебния кабинет, след като вчера за свършеното се похвалиха министрите на енергетиката, транспорта, земеделието, околната среда.

 

Във вторник вътрешното министерство публикува на сайта си равносметката за постиженията в периода от 13 март. В актива си от МВР посочват създадената организация за опазване на реда и общественото спокойствие преди и по време на изборите за 42-рото Народно събрание.

 

Полицаите ускорили и издаването на лични документи и удостоверения в улеснение на гражданите да упражнят избирателните си права, погрижили се за охраната на публични прояви в хода на кампанията, сигурността на изборните секции, транспорта на изборните книжа и материали. В структурите на МВР са започнати или образувани 72 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес, става ясно от отчета.

 

Една държава като България не може да финансира всички съществуващи спортове в страната, отбеляза министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев в своята равносметка за дейността на министерството през периода на служебното правителство.

 

„Трябва да е ясно кои спортове са ценни за страната. Основна цел беше да разработим концепция за определяне на приоритетните спортове в България и насърчаване на масовия спорт. Министерството проведе национално представително проучване. Резултатите ще послужат за подобряване на нормативната уредба”, посочи Стойчев, цитиран от „Фокус”.

 

Отчет на служебните министриОбразователният министър Николай Милошев се похвали за матурите, които организира неговото ведомство. „Организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити бяха на висота”, заяви Милошев. „Продължи работата по изготвяне на Закона за предучилищното и училищно образование. Продължи изготвянето на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014”, посочи министърът. По думите му са предприети мерки срещу риска от загуба на средства по ОП „Развитие на човешките ресурси” и са осигурени средства за подготовка на новата учебна година.

 

Готов е проектът за Закона за професионално образование и обучение, проектът на Закона за висшето образование, готов е проектът за Стратегия за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система”, добави Николай Милошев.

 

На свой ред министърът на културата Владимир Пенев каза, че екипът му е работил по проект за увеличаване размерите на единните разходни стандарти за финансиране на културните институти, за повишаване на заплатите на артистите.

 

„Създадена е работна група за подбор на жури за Европейска столица на културата през 2019 г.”, каза още министър Пенев. „По кандидатурите в Италия се работи изключително сериозно. Съветвам общините да се отнесат към това много сериозно”, заяви министър Пенев. „Работи се по 10 проекта на стойност 60 млн. лева по ОП „Регионално развитие”. От тях са завършени четири”, отчете още служебният министър.

 

Близо 10 хил. от най-узвимите са получили финансова помощ чрез спешните мерки на служебния кабинет. Това отчете социалният министър и вицепремиер Деяна Костадинова.

 

Здравният министър Николай Петров отбеляза като най-голям успех в работата на своето министерство работата около трансплантациите на органи. По думите му основен проблем там е била мотивацията на така наречените координатори, които е успял да стимулира финансово.