"…за да се види Тройната коалиция", поясни Борисов

Депутатите на ГЕРБ ще влязат в пленарна зала в сряда, когато се очаква да бъде гласуван съставът на предложеното от Пламен Орешарски правителство, но няма да регистрират и няма да гласуват. Това обяви партийният лидер Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на последно управлявалата партия.

 

По думите на бившия министър-председател това се прави с цел „да се види ясно Тройната коалиция между БСП, ДПС и ‘Атака’.”

 

За да стартира заседанието на Народното събрание е необходим кворум от 121 народни представители. ДПС и "Коалиция за България" имат общо 120, което прави задължително регистрирането на депутати от „Атака”.  

 

След като разкри какъв ще бъде утрешният ход на опозицията, Борисов се разграничи от номинациите за министри, които бяха свързани с ГЕРБ. Бившият председател на ДАНС и бивш шеф на кабинета на президента Цветлин Йовчев е кандидат да оглави МВР, а шефът на Варненското пристанище Данаил Папазов е готвен за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. През 2011 г. Папазов бе спряган за възможен кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна, но впоследствие управляващите подкрепиха Кирил Йорданов, свален при протестите тази година.

 

Борисов призна, че познава и двамата, но отрече всякаква връзка на партията си с избирането им за членове на кабинета „Орешарски”.

 

Никой от депутатите на ГЕРБ няма да подкрепи правителството с мандата на Коалиция за България. „Разговарях с всички депутати. Няма такова настроение у никой… Този „експертен” кабинет, ако не беше толкова опасен за България, щеше да е смешен. Видяхте, че той 24 часа не можа да удържи”, коментира Бойко Борисов.

 

Бившият премиер коментира и заменената кандидатура на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното планиране след съмненията, че е свързан със скандала около незаконното застрояване по морето „Дюнигейт” и номинацията на Мариана Георгиева за спортен министър, която събуди недоумение в спортните среди.