Това обаче може да доведе до скок от 10% в цените на топлоенергията

Как цената на тока да остане без промяна, а в същото време дупката от 800 милиона лева в системата на енергетиката да бъде запушена - своето предложение представи министърът от служебния кабинет - Асен Василев.

 

Не е ясно, дали новите управляващи ще се вслушат в идеите му, а и дори да го направят - ще е необходимо време, за да се осъществят законови промени. Така че всичко това едва ли ще се случи от 1 юли

 

„Това е най-лошият вариант, който можем да очакваме за в бъдеще. И в този най-лош вариант успяхме да запушим дупката от 800 милиона, без да вдигаме цената на  гражданите”, коментира Василев.

 

И ако гражданите остават доволни, то в групата на недоволните ще се озоват много други. Най-недоволни ще бъдат мощностите, които отпадат от квотата обществен доставчик – това са ТЕЦ „Бобов дол”, „Брикел” и част от топлофикациите, добави бившият служебен министър.

 

Причината – Василев предлага част от централите, чиято енергия до този момент задължително е била изкупувана от Националната електрическа компания – а от там, и от всички нас, вече да разчитат на свободния пазар и да се опитат да станат по-ефективни. 

 

„Част от топлофикациите, които са получавали субсидии от електричество – кроссубсидиране, които не са високоефективни, ще получават по-малко субсидии или няма да получават субсидии”, каза Василев. 

 

„Не върви хората на село да плащат парното на София. Когато се изкупува енергията от Топлофикация София на 300 лева и тя влиза в микса на НЕК, тя се плаща от цялата държава”, коментира Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР. 

 

Така обаче, на Топлофикация София например, ще й се отвори дупка от около 100 милиона лева, което – ако не се намери друг начин, може да доведе до скок от 10% в цените на топлоенергията, призна Василев. 

 

В същото време, не е ясно дали новите управляващи са готови да поемат по този път

 

Ето как отговори новият енергиен министър – Драгомир Стойнев. „Това не е крайният вариант, това е концепция на един модел, но това не означава, че това ще бъде моделът. Напротив – той може би има нужда от корекции. Крайният резултат трябва да бъде нулево увеличение на електроенергията”, каза Стойнев. 

 

От бизнеса също не останаха особено доволни. Те се  опасяват, че с предложения модел, тежестта ще се прехвърли от битовите потребители към индустрията, която купува именно от свободния пазар. И така токът за предприятията ще поскъпне.