От БЛС обявиха, че са доволни, че инкриминирането на нападенията над лекари влиза в НПК

„Лекарите не са срещу пациентите. И лекари, и пациенти сме за това управителят на Националната здравноосигурителна каса да подаде оставка и да бъде отстранен”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Български лекарски съюз по повод боксуващата здравна система.


„Нещата в Касата не тръгнаха от назначаването на д-р Пламен Цеков като неин управител. Първо, забоксуваха преговорите по Националния рамков договор - 2013. Тръгнахме да обсъждаме и методики, които той предложи. Но ние многократно миналата година казахме, че те ще доведат до срив в здравеопазването, до затрудняване на финансирането на лечебните заведения, което се случи. Но чуваемост и диалог нямаше”, допълни д-р Йорданов.


По думите му на мястото на д-р Цеков трябва да дойде компетентен човек. Той обаче отказа да назове конкретно предложение.


От своя страна Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК, обясни, че „Надзорният съвет боксува, поради това че не се създава организация за това той да работи качествено и прозрачно”.


„Има проблем в цялото здравеопазване. Каста е обществен огран и трябва да си сътрудничи с Министерството на здравеопазването. Такава колаборация се появи едва в последния месец”, заяви още д-р Таушанов.


Според него е важно системата да работи качествено, но няма организация, която да следи за качеството на медицинската дейност.


От Българския лекарски съюз пък заявиха, че са доволни от факта, че на първо четене в парламента са минали промените в НПК, които инкриминират посегателства върху здравните спациалисти.


Бяхме си поставили като срока 15 юни - тогава да се случи на второ четене, но технологичното време ни дава основание,че това ще бъде свършено до края на месеца”, обясни зам.-председателят на БЛС.


„Ние сега гасим пожарите един по един, но цялостно системата не знаем накъде да върви. Радваме се, че с БСП и ДПС подписахме договор да работим по Национална здравна стратегия 2014-2020 г.”, завърши д-р Юлиан Йорданов.