Могат ли рушащите се изоставени постройки да бъдат съборени, провери Борислав Петров

Кой трябва да носи отговорност и да се погрижи за рушащите се сгради? Отговор на този въпрос потърси Борислав Петров.


В столичният квартал „Хиподрума”, в непосредствена близост една до друга повече от 15 години има две изоставени рушащи се сгради. Строежът на една от тях започва през 90-те години на миналия век, но поради липса на пари е замразен. Днес тя се саморазрушава и става все по-опасна.


По данни на Строителната камара незавършените и опасни сгради в страната са на стойност от над 500 млн. лв. На всички са издадени предписания за наложителни реконструкции, но собствениците им нямат средства за това. И така собственици и Община продължават да си прехвърлят топката. На този етап изход от порочния кръг няма.


„Сградите, по предписание на Общината, са обезопасени. Имат охрана, огради, вътре редовно се наблюдава да няма елементи, които евентуално могат да паднат при вятър. Това са предисания, които се съблюдават”, заяви един от инвеститорите на въпросните сгради – архитект Димиртър Димитров.


По думите му проектите на сградите не са одобрени поради проблеми между съсобствениците. „Но това предстои, тъй като законът позволява до края на годината да се одобрят проектите, а след една година, да бъдат завършени. До края на годината те ще бъдат приведени в съответствие със закона”, заключи той.  


Повече по темата гледайте във видеото.