Работодателите предлагат пакет от спешни промени в трудовото законодателство

Майки, семейства с първокласници и хора на енергийно подпомагане – тези групи вече се ангажира да подкрепи новото правителство. Според синдикатите пари има и за още хора. А за бизнеса, освен помощи за най-бедните, спешно трябва да настъпят промени в трудовото законодателство.  


След четиригодишно замразяване, парите на майките за отглеждане на дете през  втората година са на път да нараснат от 240 на 310 лева. Когато и да стане това,  Цвета Иванова го чака с нетърпение.


„Каквото и да е увеличението,  дори и малко ще е благополучно, ще можем да си позволим малко повече”, обяснява майката.


Кабинетът предвижда още увеличаване обхвата на енергийното подпомагане и повече пари за първокласниците. 


Според синдикатите мерките са добри, но недостатъчни.


Част от предложенията на КБСН включват въвеждане на необлагаем минимум в рамките на минималната работна заплата, увеличаване на минималната работна заплата на 340 лв., месечна добавка от 30 лева до края на годината за всички, които получават обезщетение за безработица до 200 лева. Също така и еднократно коледно плащане за всички пенсионери с доход до 200 лева, както и увеличение на обхвата и размера на енергийните помощи. И още – допълнителни 31 милиона от бюджета за програми за заетост. 


По тази тема идеи имат и от бизнеса.


Субсидираната заетост трябва да минава не през общините, а през  бизнеса, така че да имаме качество и ефект от тази дейност, а не просто субсидирана заетост да е със скромни резултати от гледна точка на обществен интерес”, на мнение е Димитър Бранков от Българска стопанска камара.


Работодателите вече са предложили на социалния министър и пакет от спешни промени в трудовото законодателство. Основен приоритет според тях е насърчаването на почасовата и другите гъвкави форми на заетост.