Предложението е при недостиг от 2 години стаж или възраст, да се получава по-малка пенсия

От „Коалиция за България” предлагат нови условия за пенсиониране. Идеята е при недостиг от 2 години стаж или възраст, възрастните хора все пак да могат да излязат в пенсия, но с по-малко пари. Какво мислят експертите за това предложение и осъществимо ли е напрактика, провери Марина Цекова.


Предложението на Левицата е още от миналата година. То предвиждаше възможност за пенсиониране при недостиг на до 2 години осигурителен стаж или възраст. Още тогава ГЕРБ отхвърли идеята. Със смяната на управлението обаче, тя отново е на дневен ред. Причината – все повече хора в предпенсионна възраст са без работа.


Експертите обаче са единодушни, че проблемите с безработицата не трябва да се решават чрез промени в социалната система. И въпреки това – за икономистите идеята не е лишена от смисъл.


Мнението на експертите в социалната сфера е доста по-категорично. Според Иван Нейков най-добре е да се продължи със сегашния модел, а именно всяка година възрастта и осигурителния стаж да се увеличават с по 4 месеца. Според него всяка промяна е подигравка с хората.


Предлаганата от „Коалиция за България” промяна е залегнала и в т.нар. „План Орешарски”. Той предвижда още индексирането на пенсията спрямо ръста на инфлацията и осигурителния доход. Както и установяването на трайно съотношение между минималния и максимален осгурителен доход.


Повече по темата гледайте във видеото.