Камбаната на храма е подарък от старозагорския митрополит Галактион

Хората от казанлъшкото село Долно Изворово най-сетне имат църква. Идеята за храма е на кмета Ферид Бекиров, който е мюсюлманин. А изграждането отнема 14 години.

 

Около 1000 души живеят в село Долно Изворово. Половината са християни, а другата половина - мюсюлмани. Хората делят общи проблеми, но религиозните различия не са от тях. Затова, когато преди дни в селото отваря врати православен храм, всички се радват. И никой не е изненадан, че зад идеята за църквата стой кметът мюсюлманин.

 

Църквата е осветена точно 14 години и 20 дни след първата копка. Кметът Бекиров помни всяка една стъпка от раждането на идеята за храма до първата запалена свещ в него.

 

И ако тогава кметът не си е давал сметка, че строежът дори на един малък храм следва редица църковни канони, то днес знае всички наизуст.

 

Камбаната на храма е подарък от старозагорския митрополит Галактион. Тя е лята в софийското село Пролеша.

 

Кметът с охота разказва, че хората от селото са помагали в строежа - кой с каквото може. Някои обаче така и не са доживели да чуят камбанен звън в селото.

 

За тази църква и за още няколко в съседните села отговаря казанлъшкият отец Николай. Той посещава храма в почивните дни и празниците. Тогава християните в селото могат да запалят свещ и да се помолят.