"Умните" електромери могат да бъдат манипулирани, твърдят от гражданско движение „Днес”

Въпреки че зимният отоплителен сезон мина отдавна, темата за тока все още е доста обсъждана. Оказва се, че дори и през топлите месеци абонатите имат проблем със сметките за електричество. Съмненията на гражданите са, че те са нереално високи и може би надписани и манипулирани.

 

„При нас постъпват сигнали за завишени сметки за ток, защото условно се смята, че през зимата има по-завишено потребление на ток, което не е така”, каза в предаването „Здравей, България” Анжелика Цокова, председател на гражданско движение „Днес”. Тя допълни, че има и блокове, които са газифицирани и пак сметките са огромни.

 

Според нея тези проблеми трябва да бъдат решени спешно, защото ако цените на тока се задържат на тези нива, хората отново ще излязат на протест

 

„У нас все още хората не могат да си избират доставчик, както е в Европа. Това е много важно, защото когато услугата не е монополна и има конкурентна среда, ЕРП-тата ще се стараят да доставят ток на по-изгодна цена”, каза Цокова.

 

По думите й не е нормално и зимата, и лятото сметките за ток да са еднакви. „А в същото време се говори за намалено потребление”, добави тя.

 

На въпрос как може да се манипулират електромерите, Георги Христов отговори, че старите уреди не могат да се манипулират, но могат да се надписват. При новите електромери обаче манипулиране е възможна

 

Мамят ли ни със сметките за ток и как се случва това - гледайте във видеото.