Акордеонистът Мартин Любенов се похвали, че билетите за концертите им се купуват като топъл хляб

„Много обичаме да пеем на ромски език, тъй като това е прекрасен език, особено за песни. Обикаляме по цял свят и сме много щастливи от работата си, защото навсякъде намираме предварително разпродадени билетите за залите там, където свирим. Последно бяхме в Тулуза, Барселона и Берлин”. Това заяви в студиото на „Всяка неделя” известният акордеонист Мартин Любенов.


Дядото на Матрин Любенов е бил тромпетист и е свирил в придворния оркестър на цар Борис III. Баща му е барабанист в групата на Ибро Лолов. Мартин учи акордеон при един от най-добрите педагози в България Ангел Вангелов.  


От 2000 г. става звезда на Виенската група „Чушен капеле”. Учил е музика в Чикаго и Виена, където завършва в музикалната консерватория и създава оркестъра си „ДЖАзТА ПРАСТА”. 

 

Носител е на много международни музикални награди. Матрин Любенов е главен герой в документалния филм на Андрей Слабаков „ДЖАзТА ПРАСТА” или кои са българските ноти”. Лентата е музикално пътуване от Виена през Котел до Пакистан и обратно.


В Котел в една от най-бедните ромски общности в страната, Мартин дава музикални уроци на даровитите местни тийнейджъри.

 

В свободното си време обича да чете. Харесва добрата литература, интересните истории и смислените неща. Той говори пет езика, но казва, че никога не си го е поставял за цел. Просто честите пътувания по света са улеснили възприемането на чуждите езици по-лесно.


Целия разговор гледайте във видеото.