Отсечката не е ремонтирана повече от 30 години и вече е трудно проходима

Главният път Шумен - Велики Преслав - Върбица е в окаяно състояние, пътната отсечка не е ремонтирана повече от 30 години и вече е трудно проходима.

 

Най-пряката връзка между Северна и Южна България е през Върбишкия проход, преминавайки първо през пътя Шумен - Велики Преслав - Върбица. Заради лошото състояние на тази отсечка обаче тя почти не се използва, въпреки че това е първокласен път. Липсата на ремонти над 30 години е превърнала този път буквално в офроуд трасе.

 

Въпреки многократните обещания на политици и институции през годините пътят не е ремонтиран. През пролетта търпението на жителите на Велики Преслав се изчерпа и те проведоха няколко протеста с искане за незабавна рехабилитация на пътя. Няколко месеца по-късно обаче единственият ремонт на отсечката се изразява в изкърпването на най-опасните дупки. За рехабилитация на Върбишкия проход пък изобщо не става и дума. 

 

От Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че пътят Шумен - Велики Преслав - Върбица е предвиден за рехабилитация и пътното ведомство има готовност за старт на ремонта при осигуряването на нужните средства.

 

Дотогава жителите в региона ще продължат да се движат по разбитите пътища, те са готови и на нови протести, ако ремонтът се забави във времето.